Grand finale – og alt i boks på Hønefoss

Med siste oppdatering fra Viken Fiber er alt i boks hos Grand Hotel på Hønefoss. Det ærverdige bygget fra 1809 er rustet for fremtiden, og kan tilby sine gjester sensorstyrt varme og full internettdekning i alle kriker og kroker.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2024/10/4-980x438.jpg

Hønefoss-mannen Trond Jørgensen (59) har eid og drevet hotellet sammen med Frode Hagen de siste 21 årene, etter å ha kjøpt det fra konkursboet til Finance Credit i 2004.

– Alt vi har tjent siden vi tok over, har gått med til oppussing. Det er dyrt å holde et så gammelt bygg oppdatert, sier han, og nevner blant annet nye branndører i alle rom og mange vinduer som har måttet skiftes.

For å kunne møte fremtidens utfordringer har Viken Fiber spilt en viktig rolle.

– Jeg må ha vært den første kunden i Hønefoss som koblet hotellet til Viken Fibers fiberkabel da de kom på markedet for snart 15 år siden, forteller Jørgensen.

Grand Hotel Hønefoss
Nå kan hotelleier Trond Jørgensen (midten) vite at gjestene har god dekning og at hotellets fyringssystemer er oppdaterte med store besparelser. Teknisk ansvarlig for bredbånd Kenneth Fjeldavli (t.v.) fra Viken Fiber på Hønefoss har trukket i trådene under oppgraderingen, mens senior bedriftsrådgiver Stian Jensen fra Viken Fiber i Drammen kan registrere at nok en storkunde har fått sitt ønske oppfylt.

Den siste oppgraderingen har imidlertid vært et stort løft, etter at hotellet for tre år siden valgte Altibox Bedrifts Premium-løsning. Hele hotellets sprinkleranlegg er også byttet ut, og alle gamle ledninger og kabler er erstattet.

Det var imidlertid ikke bare gamle kabler som måtte skiftes. Hotellet ble brukt av TV 2 som base under innspillingen av «Farmen» for to år siden, og provisoriske tekniske løsninger ble etterlatt. Disse er nå fjernet, og 19 nye aksesspunkter for bredbånd er strategisk plassert på hele hotellet. I tillegg er en topp moderne hovedsentral installert.

– Vi fant mange rare løsninger. Derfor har vi koblet opp alt på nytt og fjernet det gamle. Nå skal det ikke være en eneste krok på hotellet uten god dekning, sier Kenneth Fjeldavli (56), teknisk bredbåndsansvarlig hos Viken Fiber i Hønefoss.

Kenneth Fjeldavli viser hovedsentralen ved det nye anlegget fra Viken Fiber
Kenneth Fjeldavli viser hovedsentralen ved det nye anlegget fra Viken Fiber montert på Grand Hotel Hønefoss.

Fjeldavli innrømmer at prosessen ikke har vært enkel.

– En murbygning med trebjelkelag, tykke vegger og verneverdige elementer har bydd på enkelte tekniske utfordringer. Men vi er fornøyde med resultatet, sier Fjeldavli.

Jørgensen er også fornøyd og har valgt å videreføre samarbeidet med Viken Fiber på grunn av stabiliteten og påliteligheten.

– Systemet har fungert godt siden vi koblet oss til fiberkabelen, og vi håper at den siste oppgraderingen vil være like stabil. Målet må være at man slipper å ringe leverandøren i det hele tatt, sier han med et smil.

Per i dag er hotellet sikret med god kapasitet og hastighet. Hvert av de 19 punktene kan håndtere minst 50 brukere. Foruten et eget nettverk for de ansatte, tilbys gjestene et kryptert gjestenett med egne passord, forteller Stian Jensen (39), senior bedriftsrådgiver for Viken Fiber i Drammen.

Jensen har ansvaret for selskapets storkunder i bedriftsmarkedet og synes det er givende å bidra til at Grand Hotel, som har hatt samme fasade siden 1912, også kan møte fremtiden med solid infrastruktur.

God nettilgang er én ting, men hotellet vil også spare penger på strømregningen med sitt nye sensorstyrte varme- og sprinkleranlegg.

– Nå, hvis gjestene åpner vinduene mens varmen står på, justeres temperaturen automatisk. Tidligere fyrte man for kråka, sier Jensen.

Hotellet har stått i sin nåværende form siden 1909, da det havnet i Jacob Aabels eneeie. Han endret fasaden til jugendstil og bygde om til et topp moderne hotell med 30 rom. Da Andreas Grinde tok over fire år senere, endret han navnet fra Jernbanehotellet til Grand Hotel Hønefoss. Det var også da de mange kunstverkene som fortsatt pryder hotellet, ble til.

– Historien forteller at Grinde hadde flere kunstnere på besøk. De betalte for kost og losji med kunstverk, sier Jørgensen, og viser frem flere lokale verker, blant annet en miniatyrutgave av bjørnestatuen signert Hønefoss-skulptøren Ståle Kyllingstad, identisk med statuen på Hønefoss bru.

 

Hotelleier Trond Jørgensen med miniatyr av en bjørn
Hotelleier Trond Jørgensen med miniatyr av en bjørn laget av lokalkunstner Ståle Kyllingstad tidlig på 1900-tallet.
Historien om Grand Hotel Hønefoss

Grand Hotel Hønefoss i Stabells gate 8 startet som «Flattum Gjestgiveri» i 1809. Det har siden blitt utvidet flere ganger, blant annet med en sidefløy i 1858, da det fikk navnet «Jernbanehotellet». Fasaden i jugendstil fra 1912 gir hotellet sitt særpreg, og hotellets motto er «gjestfrihet siden 1809».

Hotellet ligger 160 meter fra Søndre torv i Hønefoss og har 39 rom. Etter flere eierskifter ble det i 1913 omdøpt til Grand Hotel av Andreas Grinde.

I dag har hotellet 50 rom, inkludert sidebygninger, og har vært eid av Frode Hagen og Trond Jørgensen i 21 år.

Dette er inkludert i Altibox Bedrift Premium*:
  • Cisco Meraki MX68-router
  • 1 stk innendørs wifi-punkt
  • Gjestenett
  • Utvidet Sikkerhet
  • Standard SLA

*krever Altibox Bedrift Fiberbredbånd.

Med Altibox Bedrift Premium får du et trådløst og stabilt nettverk som leverer funksjonaliteten din bedrift trenger, samtidig som vi ivaretar sikkerheten i nettverket.

Ta kontakt med oss i Viken Fiber – så finner vi den beste løsningen for din bedrift.