Vil være et sikkerhetsnett for utenforskap

Lederen for e-sportsatsingen i Begby IL sammenligner internettlinjen for en gamer med gressbanen for en fotballspiller. Med linje fra Viken Fiber og Altibox har de lagt bekymringer knyttet til dårlig nett på hylla.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2023/10/DSC4773-980x438.jpg

– Jeg synes det er veldig gøy. Både å lage sitt eget lag, og å kjøpe og selge spillere.

12 år gamle Jonas Lund Abba sitter i en svart gamingstol foran skjermen på en av tolv plasser, rundt et stort gamingbord. Taket er pyntet med blått lys.

På skjermen beveger spillerne seg lynraskt, og lyden av spillkonsollen 12-åringen beveger med presisjon høres godt. Spillet er FIFA. Et spill Jonas har spilt i flere år allerede.

Rommet Jonas Lund Abba oppholder seg i er en del av E-sporthuset til Begby IL. Et steinkast fra Begby barne- og ungdomsskole.

Bak Jonas står Farhan Abba og Hans-Petter Hansen og følger spent med. De er henholdsvis leder og nestleder for e-sportsatsingen i Begby IL.

Begby IL

TOSPANN: Farhan Abba (t.h.) er leder for E-sport i Begby IL. Nestleder Hans-Petter Hansen (t.v.).

– Sammenlignet med for eksempel fotball er på mange måter internettlinjen som gressbanen for gamere. Den må være i god stand, sier leder Farhan Abba.

Han han selv holdt på med dataspill og bygging av PC-er så lenge han kan huske. Nå har han og nestleder Hansen testet internettlinjen fra Viken Fiber i E-sporthuset i flere måneder.

– Vi opplever aldri at det er noe feil eller problemer. Vi har lagt bekymringene knyttet til internettlinjen bort. Det bare fungerer.

Nestleder Hans-Petter Hansen understreker viktigheten av en stabil og god internettlinje i et hus som skal være tilrettelagt for gamere.

– Hvis de som kommer hit opplever at internett og utstyret vi har her er dårligere enn det de har hjemme, da blir terskelen for å komme hit igjen høyere.

Hansen har også holdt på med gaming i en årrekke. Til daglig jobber han innenfor psykiatrien.

Begby IL

– Jeg ser potensialet i å få barn og unge bort fra ting som ikke er bra for dem. Det å ha muligheten til å tilby spillinteresserte et sted å være tror jeg kan være avgjørende, sier han.

Hans-Petter Hansen brenner for å hjelpe ungdom, og er opptatt av den sosiale arenaen et eget hus for e-sport kan være for gamere.

– Alle er ikke skapt for å drive med fotball, håndball eller ishockey. Dermed er vi nødt til å ha et tilbud som dette, slik at ikke alle blir sittende hjemme på rommene sine å spille for seg selv.

E-sporthuset på Begby prøver likevel å legge inn fysisk aktivitet for gamerne.

– Det skal ikke handle om konkurranse, men like mye å komme seg ut for å få frisk luft. Det kan være så enkelt som å gå turer, eller å spille litt fotball eller volleyball, sier leder Farhan Abba.

I tillegg til lederen og nestlederen av e-sportsatsingen sitter Sufian Abba ved siden av 12 år gamle Jonas mens han spiller. Sufian Abba er E-sporthusets FIFA-trener.

Begby IL

EGET HUS: Huset et steinkast fra Begby barne- og ungdomsskole har nå fått navnet E-sporthuset. F.v.: Farhan Abba, Sufian Abba og Hans-Petter Hansen.

– Jeg har vært fotballinteressert hele livet, og ser så mye fotball jeg kan. I oppveksten bestod fritiden enten å spille fotball eller å spille FIFA, sier treneren.

Han tar dermed med seg mange års erfaring og kompetanse om spillet, som han nå lærer bort til spillinteresserte barn og unge fra hele Fredrikstad.

– Det er en drømmejobb for meg å få lære bort det jeg kan til de unge. Det er inspirerende å se interessen og fremgangen mange av de har.

Leder Farhan Abba har en drøm om at E-sporthuset på Begby blir et sted der spillinteresserte barn og ungdom som faller utenfor organisert idrett i hele Fredrikstad-området kan komme til.

– Vi håper å være et sikkerhetsnett på utsiden. Kanskje kan til og med fotball eller andre ting bli interessant igjen, da ungdommen får mulighet til å omgås likesinnede, sier han.

Både lederen og nestlederen er selv fedre, og på E-sporthuset har de ikke bare fått besøk av ungdom, men også foreldre som tilbringer tid på huset sammen med egne barn.

– Det var en far her nylig som sa at han heller sitter her mens guttungen spiller, hvor han både ser at barnet har det bra og i tillegg kan snakke med andre voksne. Alternativet for han var å sitte hjemme og vente på at barnet skulle bli ferdig med spillingen, sier Hansen og fortsetter:

– Det er slike tilfeller vi er til for.