Fiber og varme til Drammens indrefilet

De 132 leilighetene i boligprosjektet Svanegangen i Drammen får hver sin fiberkabel med bredbånd fra Viken Fiber. Det gir høy hastighet og stabilt internett, uten påvirkning fra andres nettbruk.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2022/08/Morten-Gregertsen-i-Union-Eiendom-og-Snorre-Steen-i-Viken-Fiber--e1710927582702-900x438.png

– Det blir en egen kaffebar med kvalitetsbarista i første etasje til de første beboerne som flytter inn i august, forteller Snorre Steen i Viken Fiber og Morten Gregertsen om boligprosjektet Svanegangen i Drammen.

Tekst og bilde: Morten Smedsrud, Næringsliv.no

– Det fins nesten ikke grenser for hvor raskt det kan gå, smiler Morten Gregertsen i Union Eiendomsutvikling og Snorre Steen i Viken Fiber når de forteller om samarbeidet mellom de to selskapene om å skaffe de nye beboerne i Svanegangen i Drammen lynraskt internett og den mest stabile internettlinja man kan få i Norge.

–  Leilighetene får det vi kaller et «punkt til punkt-fibernett». Det vil si at de har hver sin tråd helt inn til våre servere. Det et gir en robusthet vi unner de framtidige beboerne, forteller Steen.

Det var ikke noe tvil da Union skulle finne leverandør av bredbånd til beboerne i sitt nye prestisjeprosjekt.

– Vi har stor respekt for å inngå avtaler på vegne av nye sameier. Men vi har også stor respekt for at de vil ha bredbånd og tv på plass idet de flytter inn, sier Gregertsen.

Får egen kaffebar

Den gamle Bunnpris-tomta ved Bystranda i Drammen er ikke til å kjenne igjen. LOF arkitekter har tegnet 12 000 kvadratmeter over fire bygg som i løpet den siste tiden har reist seg, og står ferdige over sommeren.

– Dette er virkelig indrefileten i Drammen. Jeg skulle gjerne bodd her selv hvis jeg hadde råd, spøker Snorre Steen.

I skrivende stund er det kun tre leiligheter av 132 som ikke er solgt i bygningene som er kledd i en slank og varm teglstein, omsluttet av en lys flate av sølvfarget kompositt.

– Arkitektene gikk for et lyst og lett preg med assosiasjoner til «en hvit svane ved vannkanten», forteller Gregertsen.

Vedal er totalentreprenør og har 20 prosent eierskap i selskapet Svanegangen Utvikling, mens Union Eiendomsutvikling eier resten.

– Det blir en egen kaffebar med kvalitetsbarista i første etasje til de første beboerne som flytter inn i august.

Historisk område

Det er historisk grunn. Før byggingen startet gravde arkeologer i grunnen og fant blant annet steinkull, plankerester, hollandsk tegl og hvite porselenstallerkener fra 1600- og 1700-tallet.

– Vi knytter det moderne og det historiske sammen. Prosjektet har fått navnet Svanegangen. Det er det historiske navnet på et strede som i tidligere tider gikk tvers gjennom kvartalet, sier Gregertsen.

En underjordisk parkeringskjeller med egen nedkjøringsrampe binder de fire byggene sammen. Fra Svanegangen tar det fem minutter til torget, syv til toget og leilighetene har nærhet til alt det moderne Drammen har å by på.

– Her får beboerne umiddelbar tilgang til alt de skulle ønske seg i hverdagen, sier Gregertsen.

Altibox-partner

Union Eiendomsutvikling ble først kjent for å ha utviklet Union Brygge, med en kulturscene som raskt ble nasjonalt kjent. Den slitne og døde bydelen ble til det moderne og nyskapende området vi ser langs elva i dag, med en pulserende blanding av kultur, kunnskap, bibliotek, scene, kafeer og næringsliv.

– Dette er en utvikler som er fremtidsrettet, tenker helhetlig byutvikling og samfunnsansvar, til glede for hele Drammens befolkning. Jeg kommer ikke på noen andre som har formet det moderne Drammen like mye som Union Eiendomsutvikling, sier Snorre Steen i Viken Fiber.

Han og kollegene står på sin side klar til å levere lynraskt fiberbredbånd til alle Unions prosjekter, som de allerede gjør til over 225 000 husholdninger og bedriftskunder over store deler av Østlandet.

– Som en del av det nasjonale Altibox-partnerskapet, er Viken Fiber stolt tilbyder av Altibox sine anerkjente tjenester for internett, tv og telefon, forteller Steen.

Altibox har i mange år på rad skåret høyest på kundetilfredshet for tv- og bredbåndstjenestene for privat og bedrift.

– Det viser at det ikke bare er fibernettet som holder høy kvalitet, men også tjenestene som leveres gjennom det.

Fjernvarme til alle

Det hjelper også at Viken Fiber har eiere som energikonsernene Glitre Energi og Lyse. Norsk Bærekraftbarometer – en undersøkelse gjennomført av Norstat Norge og Barcode Intelligence i samarbeid med Handelshøyskolen BI – kåret i fjor Lyse til Norges mest bærekraftige strømselskap.

– Dette gjør at vi har veldig mange tjenester i porteføljen. Det skiller oss ut i markedet, sier Snorre Steen.

I tillegg til fiber og underholdningstjenestene i Svanegangen skal det måles nøyaktig energiforbruk for hver av beboerne.

– Med fjernvarme inn i bygget må man ha kontroll på hva hver enkelt bolig bruker av fjernvarmen. Vi setter inn målere i alle vannskap og fakturerer beboer for forrige måneds energiforbruk. Det gjør at du selv kan påvirke eget energiforbruk og at Svanegangen totalt sett bruker mindre energi.

Bra for beboerne og godt for miljøet.

– Som utbygger er vi opptatt av å gjøre hverdagen til det framtidige sameiet og beboerne så god som mulig. Det er en stor fordel som utbygger å kunne forholde seg til én leverandør i stedet for en håndfull, skyter Morten Gregertsen inn.