–Vi har det sosialt, prater i timevis og blir kjent med nye mennesker

Iselin (16) og Mina Ameli (16) driver med e-sport til daglig. Når Drammens Ballklubb arrangerer LAN-party er det et høydepunkt for jentene.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2023/12/Iselin-og-Mina-Ameli-980x438.jpg

– Det er spesielt morsomt når vi har arrangementer som dette. Da merker vi samholdet i klubben, og at vi er en sammensveiset gjeng, sier Iselin Marie Ruud, som også er styremedlem i DBK.

–Nå er det LAN, god stemning og godteri, sier venninnene Mina Lehn og Mina Ameli Lykken.

–Godt nett er det er det aller viktigste når det skal spilles. Uten stabilt og forutsigbart internett hjelper det verken med lokaler, dyktige folk eller utstyr. Til arrangementer som dette økes kapasiteten på huset, forteller Ola Ekeberg Apenes, daglig leder for DBK, og Kine Syvertsen, styreleder.

Drammens Ballklubb
Sponser gode opplevelser for barn og unge

Denne helgen handler det om gaming, e-sport og sosialisering på klubbhuset til Drammens Ballklubb (DBK).

Raskt fibernett fra Viken Fiber er på plass, nettverkskabler er sikret ved bordene, og måltider handlet inn. Altibox-leverandøren er opptatt av lokalsamfunnet, og ønsker å gi barn og unge gode opplevelser på hjemstedet sitt. Viken Fiber har inngått et langsiktig sponsorsamarbeid med DBK, som gir rom for mye eSport-aktivitet gjennom hele året.

Lavterskel dataparty

Drammens Ballklubb har egen E-sport avdeling med aktive spillere, lag og trenere. På helgens LAN skal mer enn femti barn og ungdom møtes på klubbhuset for å være sosiale, og utøve hobbyen sin sammen med andre likesinnede.

Drammens Ballklubb

Vinduene er tildekket, diskolys slått på, og musikken durer over høyttaleranlegget om kapp med latter og prat fra stolene.

Drammens Ballklubb

Noen prater, noen sover på en sofa i naborommet. Mina, Iselin og Mina Ameli gamer. Her er barn fra ti år, og helt opp til voksne spillere i og utenfor DBK, med felles interesse for dataspill. Den gode stemningen er til å ta og føle på.

– Dette er lavterskel dataparty. På LAN rigger vi opp eget utstyr, og i tillegg har vi i DBK noe utstyr å låne ut, som en del av vårt inkluderingstiltak, sier Apenes.

–Til middag blir det hamburger, med salat og alt som hører med. Det kan ikke bare være godteri, forteller Kine Syvertsen, styreleder i Drammens Ballklubb.

Hun røper at senere på kvelden vil det bli koordinasjonsleker, for å få inn litt bevegelse også .

Mina Ameli er klar på at man må ha god reaksjonsevne når man spiller og det har man ikke om man bare sitter på pc’n hele dagen.

– Så fysisk aktivitet er også viktig når man driver med e-sport.

Drammens Ballklubb

TRYGT MØTESTED: I Drammens Ballklubb bidrar styreleder Kine Syvertsen og daglig leder Ola Ekeberg Apenes til å skape et trygt møtested for gamere i nærmiljøet.

Jenter i miljøet

Det er ingen hemmelighet at jentene er i mindretall i gamingmiljøet, men hos DBK føler Iselin, Mina og Mina Ameli seg veldig velkommen.

–Her er det fint å være jente. Vi blir godt tatt imot, og behandlet som vanlig, sier jentene, som har spilt både på blanda- og rene jente-e-sportlag.

–Det er alltids noen spydige kommentarer når vi spiller med fremmede, men det er også noen gutter som blir ekstatiske når de får en jente på laget, ler de.

Jentene er enige om at selv om de alltid prater og kommuniserer når de spiller, er det noe helt annet å kunne se hverandre fysisk , og ta en high five når omgangen er over.

Supersosialt

– Det beste med å være på LAN er at vi kan henge med venner. Jeg fokuserer ikke så mye spillingen, for å være helt ærlig, sier Mina, og Mina Ameli utdyper:

– Vi kan sitte i en sirkel, eller rundt et bord, og bare snakke i timevis. Folk kommer og går litt, og det er kjempesosialt.

De er enige om at det er enkelt å bli kjent med nye mennesker, og anbefaler flere jenter å komme på arrangementene. Det snakkes om selve spillet, og løst og fast om livet generelt.

– Vi syns det er kjempegøy hvis det kommer noen nye jenter på vår alder, sier Mina, mens de andre to nikker.

Selv møttes de på Sisterhood Gamingweek, et gamingarrangement for bare jenter.

–Man blir alltid kjent med hyggelige folk på arrangementer, betrygger hun.

Drammens Ballklubb
Trygg og sosial arena for utvikling

Syvertsen og Apenes er opptatt av å skape en trygg møtearena for gaming. Hobbyen utøves ifølge Medietilsynets «Barn og medier- undersøkelse 2022» av 76 prosent av norske barn og unge mellom 9 og 18 år.

– Vi er på klubbhuset, i nærmiljøet. Foreldrene føler seg trygge, og vi sørger for at barna får i seg mat. Mange overnatter her også. Vi er opptatt av at gjennom organisert gaming har vi mulighet til å påvirke hvordan man skal være når man gamer. Man skal være en lagspiller og være snille med hverandre, sier Apenes.

Gaming i seg selv kan være med på å utvikle mange ulike egenskaper. Han er spent på hvordan disse unge menneskene blir i arbeidslivet.

–Det er så mye mer enn skyting som ligger bak. Det er samarbeid, planlegging, rolleforståelse, gjennomføring av taktikk og kommunikasjon gjennom det hele, legger Syvertsen til.

– Det er motiverende i seg selv at en stor aktør som Viken Fiber tror på oss. I tillegg til at det er veldig viktig for oss både praktisk og økonomisk, booster det motivasjonen for frivillig innsats. Vi er stolte av at Viken Fiber vil være en del av oss, og at vi får være en del av dem. Det at de har valgt å gi oss en langsiktig avtale er kjempemotiverende, og helt «gull» for oss, avslutter Ola Ekeberg Apenes.