Altibox deler sensordata med havvarsel.no

De siste årene har Altibox plassert ut nærmere 100 temperaturmålere ved badeplasser over hele landet. Nå skal data fra disse bidra til mer presise badetemperaturvarsler i en ny tjeneste fra Havforskningsinstituttet, også for steder hvor det ikke finnes målere i sjøen.

Siden lanseringen av badetassen.no i 2019 har badetemperaturtjenesten fra Altibox rukket å bli svært populær. I samarbeid med lokale fiberselskaper er det plassert ut stadig flere temperaturmålere i sjøen for hver sesong.

Det er kontinuerlige temperaturmålinger fra disse som Havforskningsinstituttet nå skal benytte i sin nye tjeneste havvarsel.no.

Gir mer presis varsel

– Slike data er gull verdt for oss når vi skal forbedre temperaturvarselet for de nærmeste dagene, sier prosjektleder Jan Erik Stiansen i Havforskningsinstituttet.

– Dette vil i første rekke komme sommerbadende til gode, men på lengre sikt vil det bidra til forbedring av våre modeller som brukes til mye annet også, sier han.

I den nystartede nettjenesten havvarsel.no bruker Havforskingsinstituttet de samme datamodellene som simulerer spredningen av lakselus og plast langs kysten til å beregne badetemperaturen de kommende dagene også på steder der det ikke står termometer i sjøen.

Selv om Havforskningsinstituttet har gode måledata fra flere lokaliteter så er kysten både lang og med store lokale variasjoner. Alle data er derfor av stor interesse.

– Badetemperaturmålingene vil gå inn i modellen og forbedrer varselet generelt. Vi ønsker å bruke dataene til å kunne gi mer presise varsel lokalt. Eksempelvis kan temperaturen i en langgrunn bukt være en til to grader høyere enn det som meldes på havvarsel.no. Disse målerne er plassert nettopp på slike steder, noe som gir oss mulighet til å utvikle algoritmer som kan korrigere varselet fra modellen i bukta, sier Stiansen.

Samfunnsansvar

Havvarsel.no skal også utvikle andre lokale og persontilpassede havvarsler for allmennheten og spesialbrukere, som å gi redningstjenesten mer presise søksområder ved ulykker.

På sikt skal Havforskningsinstituttet også å legge ut tidsseriene åpent tilgjengelig for alle gjennom det nasjonale marine datasenteret, NMDC.

– Det er flott at private aktører som Altibox tar samfunnsansvar og lar oss forvalte disse dataene på vegne av allmenheten, sier seksjonsleder Helge Sagen i Havforskningsinstituttet.

Spennende muligheter

Temperaturmålerne i sjøen er koblet til sensornettverket LoRaWAN som er ideelt for Tingenes Internett (IoT). Mange norske kommuner har allerede tatt dette i bruk for å tilby bedre tjenester til sine innbyggere og Altibox ser mange spennende muligheter framover.

– Vi har stort tro mulighetene som ligger i bruk av sensorteknologi og ser det som positivt å dele data som kan komme fellesskapet til gode, sier kommunikasjonssjef Peter Schwarz i Lyse-konsernet som eier Altibox.

Fakta:

IoT-tjenester fra Altibox

  • Ulike produkter, sensorer og tjenester som lar seg koble til internett utgjør tingenes internett, eller Internet of Things (IoT).
  • Altibox-partnerskapet har siden 2018 bygget ut LoRaWAN sensornettverk i Norge og har per i dag dekning til over en million husstander i 100 kommuner. Tjenestene er en naturlig forlengelse av fibernettverket med store synergier av etablert infrastruktur.
  • Altibox tilbyr IoT-tilgang som en kommersiell tjeneste, slik at flere kan benytte sensornettverket til egne sensorer. Selskapets partnere drifter og overvåker sensornettverket som også benyttes til leveranse av egne tjenester, inkludert Badetassen.no.
  • Altibox ønsker å kunne tilby tjenester som reduserer kostnader og øker effektiviteten for innbyggere, kommuner og næringsliv.
  • Lyse-eide Altibox ønsker flere IoT-partnere og søker nye samarbeid med lokale fiberselskap, kunnskapsmiljøer og akademia.

LoRaWan

LoRaWan spesifikasjonen er en LPWA-nettverksprotokoll (Low Power, Wide Area) designet for å trådløst koble batteridrevne ‘ting’ til internett i regionale, nasjonale eller globale nettverk, og er rettet mot viktige krav til Internet of Things (IoT) som toveis kommunikasjon, end-to-end tjenester, sikkerhet, mobilitet og lokalisering.