Vil skape trygghet for jentegamerne

Potetgull, pizza og goodiebags. Komplett gamingutstyr. Smil, latter, engasjement, og diskolys. Denne dagen er det i klubbhuset til Drammens Ballklubb det endelig skjer: Jentegaming med Tonje Gilje.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2023/09/jentegaming-2-980x438.jpg

Leder for e-sportstyret i Drammens Ballklubb (DBK), Jon Richard Røine, følger med på at alt går riktig for seg.

– Det er mange jenter som gamer, og vi må skape en trygghet for dem. Få dem ut av rommet sitt hjemme, og inn i det organiserte fellesskapet, sier Jon Richard.

Sammen med e-sportalliansen og Altibox jobber DBK for digital inkludering.

Kaisa har cerebral parese, og sitter i rullestol. Spenningen var derfor stor i bilen på vei til klubbhuset et par timer tidligere. Håpet om et HC-tilrettelagt arrangement var stort, og lykken ved ankomst til rampe og heis var enda større.

Jentegaming hos DBK

– Det er ikke alltid tilrettelagt, men her kan jeg fint være, sier hun blidt.

Hun står på venteliste for e-sport i sitt nærområde, og håper å komme inn snart.

Jentegaming hos DBK

TRYGG ARENA: Leder for e-sportstyret i Drammens Ballklubb (DBK), Jon Richard Røine, vil skape trygghet.

Mestringsglede

Altibox er opptatt av å være med på å skape en arena der det er gøy og trygt å spille på nett, der barn og ungdom kan prøve seg frem, og føle seg inkludert. Nå har de også opprettet Altibox-fondet, som gjør det mulig å søke om tilskudd i oppstartsfasen av nye e-sportklubber.  Dagens arrangement er et tiltak for nettopp å få jentene ut av gamingstolen hjemme, la de treffe andre, og vise at de ikke er alene. Denne dagen er de fleste 11-13 år, men noen er yngre og noen eldre. Jon Richard er kjempeglad for at han kan tilby et gratis arrangement med godt internett fra Viken Fiber, den lokale Altibox-leverandøren. Han liker å jobbe med barna, og se mestringsgleden når de får til noe.

– Fiberbredbåndet vi leverer åpner en verden av muligheter for de som bruker det – på godt og vondt, sier Camilla Marie Claussen fra Viken Fiber.

En undersøkelse utført av Lenovo i 2021 viser at 3 av 4 jenter som gamer har opplevd å bli trakassert. Det er en av grunnene til at Viken Fiber engasjerer seg i kampen mot netthets.

– Sammen med Altibox ønsker vi å skape en bedre digital hverdag med rom for alle, slik at du kan være på nett som den du er. Som lokal Altibox-leverandør på Østlandet, fikk vi bli med på å arrangere det første arrangementet med jentegaming. Det er utrolig fint å se at dager som dette bidrar til nettopp inkludering og vennskap, og ekstra stas var det selvfølgelig når Tonje fra FlippKlipp kom, sier hun.

Vil klubben din søke om støtte gjennom Altibox-fondet? Klikk for info

Jentegaming Viken Fiber

GOD STEMNING: Camilla Marie Claussen og Stine Værang fra Viken Fiber koser seg, og tar gjerne en match mot barna på arrangementer sponset av Altibox.

For Kaisa er gamingen en viktig sosial arena, med masse mestring. En arena som ikke tar energi, men som gir energi. En bekymringsløs arena fylt med magien hun elsker. Fall Guys og Sims4 er favorittene.

– Gaming er så gøy! Når jeg klarer noe vanskelig i spillet, får jeg den mestringen andre får gjennom for eksempel fotball, forklarer hun.

– Fotball er ikke for alle, sier Jon Richard, og fortsetter:
– Det har jeg sett både i egen oppvekst, og nå som lærer på barneskole. Jeg har tro på at det å havne inn i noe annet som er organisert, i kontrollerte forhold, er bra. Man kan bygge nettverk, få lagfølelse og føle mestring og glede gjennom e-sport også.

Mulighet for alle

– I dag stiller vi med spillutstyret, både pcer og TV, mat og snacks. Takket være Altibox får alle muligheten, sier Jon Richard.

Noen ganger kan terskelen være høy for å dra på sitt første arrangement. Håpet er at kombinasjonen av en ren jentedag, youtuber-besøk og gratisarrangement kan senke den terskelen.

– Det eneste som må tas med er godt humør, sier han.

Jon Richard håper jentene kan få nye kontakter å spille med, skape nettverk og bygge vennskap.

– Bare i gaten der de bor kan det være flere som spiller, men blant annet alderssprik, har gjort at man ikke har møtt dem, og blitt kjent naturlig, forklarer han.

Jentegaming hos DBK

Kaisa har tatt med egen pc, for finmotorikken gjør det utfordrende med nytt tastatur.

– Gamingen hjelper meg å trene både reaksjon og finmotorikk, sier hun.

– Jeg håper det blir flere arrangementer! Kanskje jeg kunne begynt med e-sport i DBK, sier hun, og forklarer at hun går på en videregående skole ikke så langt unna.

Gleder seg til youtubermøte

Også Thea Irene Rosenvinge (12) koser seg på arrangementet. Hun er til vanlig på DBKs fritidsordning med e-sport etter skoletid, og eneste jente på sin e-sportsgruppe.

– Men det blir man vant til, sier hun.

Denne dagen har hun en liten jobb. I tillegg til å spille og ha det gøy, så klart.

– Jeg hjelper til med å holde orden, og prøver å passe på at alle har det bra. Kanskje noen snakker litt for høyt, eller trenger hjelp til noe, sier hun.

Jentearrangement er nytt og gøy.

Jentegaming hos DBK

JENTEGAMERE: Thea Irene Rosenvinge, Kaisa Røstgård og youtuber Tonje Gilje.

Digital inkludering – på nett: Jenter og gaming

– Jeg har gledet meg til i dag. Jeg kjenner noen fra før, men akkurat nå sitter jeg ved siden av tre nye jenter som jeg har blitt kjent med, sier hun fornøyd.

Smilet går nesten rundt når hun forteller at hun skal få møte Tonje Gilje.

– Hun jobber i Flippklipp, og lager masse kult innhold for barn, med challenges og morsomme ting. Jeg følger med på profilene hennes på sosiale medier, sier Thea.

Go girls!

Når youtuber Tonje Gilje ankommer, er spenningen blant barna til å ta og føle på. Det både hviskes og småropes. Noen holder seg litt i bakgrunnen, mens andre nærmest løper for å få treffe sitt store forbilde. Hun tar seg tid både til bilder og prat.

Jentegaming hos DBK

FORBILDE: Tonje Gilje er et forbilde for blant annet Thea Irene og mange andre unge jenter.

– Jeg syns det er så gøy å treffe følgerne våre, sier hun, og forteller at hun selv har kjent på ensomheten i å være jente i en guttedominert bransje.

– Men jeg hadde en lidenskap for spill, et ønske om å vise det frem, og et ønske om å finne et fellesskap, forteller hun.

Det som startet med Sims, har endt opp i NRK FLIPPKLIPP og videre som spillanmelder.

– Jeg håper at min karriere kan inspirere alle jenter der ute til å ta sin plass i miljøet. Til å tørre å satse, gå for jobbene, spille, og si det høyt, sier hun.

Og til jentearrangementet sier hun: Go girls!

– Jeg føler at jenter må backe jenter. Vi må være flinke til å heie på hverandre, pushe hverandre, og henge med hverandre. Heia oss!

Jentegaming hos DBK