Badetassen på plass i Moss!

Denne uken har vi sjøsatt Badetassen i Moss, slik at enda flere kan sjekke badetemperaturen der de bor. Badetassen måler nemlig vanntemperaturen på populære badeplasser i hele Norge. Dette er mulig ved hjelp av LoRaWAN- teknologi, eller lav-energi sensorteknologi. – Et stort steg i retning smartby!

Nå kan du sjekke badetemperaturen på Sjøbadet

Badetassen ble plassert på Sjøbadet hvor vi fikk god bistand fra Skjærgårdstjenesten i Moss. At plasseringen ble akkurat her kan vi takke vår kunde Torkel Mathias Jodalen for! Det var han som kontaktet oss og etterlyste en Badetass på sin badestrand.

– Da jeg leste om Badetassen i fjor, var min første tanke at «en slik må vi få her». Vi har bystranda Sjøbadet liggende sørvendt og fint her på Jeløy, med blått flagg og supert badevann. Samt daglige diskusjoner om badetemperaturen, forteller han.

Torkel Mathias Jodalen har i en årrekke vært styremedlem i Glassverket boligsameie, og pådriver for at sameiet ble kunder av Altibox så langt tilbake som i 2012.

– Vi møtte stor velvilje, fikk kuttet koax’en og dratt inn fiber til alle leilighetene i løpet av noen få uker. Siden har det bare fungert. Jeg tror faktisk vi var det første boligselskapet i Moss som fikk installert fiber. Det var derfor helt naturlig å kontakte Viken Fiber med en forespørsel, og gledelig at også Moss kommune gikk med på utplassering på Sjøbadet, sier  Jodalen.

Camilla Marie Claussen fra Viken Fiber og Skjærgårdstjenesten i Moss klare for å sjøsette Badetassen.

Mange muligheter med sensortjenester

Diskusjonene om badetemperaturen på Sjøbadet vil nå være en saga blott. Badetassen sender nemlig oppdatert informasjon om vanntemperaturen hver halvtime. Det å måle badetemperatur er bare en av mange muligheter med LoRaWAN-nettet. Ikke bare kan man måle badetemperaturer, men det gir muligheter for å måle eksempelvis pollen eller svevestøv i lufta, temperatur i bakken på gang- og sykkelstier, slik at kommunen vet når det må strøs- og ikke, og den kan brukes til avfallshåndtering – for å vite når avfallsdunkene må tømmes, for å nevne noe.

Nå i juni har Viken Fiber satt opp en LoRaWAN basestasjon i Moss Sentrum. På sikt vil det derfor bli mulig å levere andre sensortjenester til kommunen også.