– Brenner for at barn skal oppleve mestring

Da det ble bestemt at det skulle etableres eget e-sportrom på Tomter var ikke ildsjelen i tvil om hva som måtte på plass aller først.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2024/06/DSC8744-980x438.jpg

«Wow» utbrytes i det dørene åpnes, og den første personen kommer inn i det tidligere bomberommet på Tomter E-sport Arena.

Allerede tre timer før, var de første barna på plass på biblioteket i etasjen over, for å spørre om det var lenge til klokken var 16.00.

Veggene er malt i svart og oransje, og gamingstasjonene plassert på rekke og rad. Neonlysene fra maskinene blinker, og etter kort tid er e-sportrommet fylt opp av forventningsfulle gamere.

E-sport

 

To av dem som raskt finner plassene foran hver sin maskin, og med en musematte merket «Altibox for Gamers» foran seg, er Niclas Thorin-Jensen (9) og Nojus Stauskas (8).

De to kameratene fra Tomter møtes jevnlig for å spille hjemme, men for første gang har de tatt turen til Tomter E-sport Arena i kjelleren på Tomter innbyggertorg og bibliotek.

e-sport

IMPONERT: Niclas Thorin Jensen (i forgrunnen) ble svært fornøyd med sitt første møte med e-sportrommet på Tomter. I bakgrunnen er leder for Indre Østfold kodeklubb, Arild Bøe Pedersen og Nojus Stauskas.

Fingrene beveger seg lynraskt over spillkonsollene, samtidig som guttene er i gang med Fortnite.

– Det aller morsomste er å vinne, forteller Niclas.

Spurte umiddelbart

I bakgrunnen følger Arild Bøe Pedersen spent med. Han er primus motor for e-sportsatsingen på Tomter, og har også vært med å etablere satsing på e-sport flere steder i Indre Østfold gjennom Indre Østfold kodeklubb.

– Det første jeg spurte om da vi skulle etablere dette bygget var om vi fikk lagt inn fiber fra Viken Fiber, forteller han.

e-sport

ILDSJEL: Arild Bøe Pedersen jobber til daglig for innbyggertorget og biblioteket i Indre Østfold kommune og er prosjektleder for kommunen sin satsning på E-sportaktiviteter. I tillegg bruker han mye av fritiden på arbeidet med Indre Østfold kodeklubb.

Etter over to år med satsing på e-sport på Mysen har Arild rukket å opparbeide seg erfaring med Viken Fiber som leverandør.

– Hvis det er noe vi noen gang får reaksjoner på, så er det at spillet henger. I løpet av to og et halvt år har det nesten ikke skjedd en eneste gang, forteller han.

Flere samarbeidspartnere

Før etableringen på av e-sportrom på Tomter har det blitt investert i maskiner av en kvalitet som skal takle regelmessig dataspillbruk.

– Vi kan ha så bra maskiner vi bare vil, men om nettverket er dårlig kommer det ikke folk, sier han samtidig som den siste av gamingstasjonene nettopp er fylt opp.

For å tilrettelegge for aktiviteter på en best mulig måte hjelper flere samarbeidspartnere til.

Både Hobøl Frivilligsentral og Hobøl Lions bidrar med rekruttering av voksenpersoner, og frivilligsentralen står også for noe utstyr. Ikke i form av tastatur og mus, men i form av for eksempel en pølsekoker, som Arild håper blir et populært tilskudd.

Viken Fiber har støttet e-sportsatsingen med midler som går direkte til trivselstiltak. To store saccosekker er på vei inn på e-sportrommet. Begge med logoen til Altibox.

– Vi ønsker å levere en attraktiv aktivitet i trygge rammer, sier Arild.

 

Vil du søke om sponsormidler fra Viken Fiber til en forening eller et idrettslag?
Sjekk om du kan søke her

Blitt kjendis

I tillegg skal om lag ti lokale ungdom jobbe med å lære bort tips og triks til de som kommer for å spille.

– Ungdom i dag har en utfordring med å skaffe seg jobb. Det at vi samtidig som vi leverer en aktivitet og en sosial pakke til barn, kan vi også være det første møtet med arbeidslivet for ungdom. Det føles utrolig givende, fortsetter han.

Selv får Arild etter alt arbeidet han legger ned for e-sporten i Indre Østfold høre fra datteren på ti år at alle i området vet hvem han er.

– Kjendisstatus er ikke noe jeg jakter etter, men da vi flyttet inn i det nye lokalet på Mysen var den første reaksjonen fra en av barna «this is heaven». Da vet jeg at vi har gjort noe riktig.

e-sport

ANALOG GAMER: Arild beskriver seg ikke selv som noen typisk gamer. På 1990-tallet kjørte han seg fast i «Battlefield 1942». Senere har det gått i sjakk, backgammon og dart.

– Nøkkelen til selvtillit

Arild er ærlig på at arbeidet han legger ned i e-sporten for barn og ungdom betyr mye for han rent personlig.

– Jeg brenner for at barn skal oppleve mestring. At barn får til noe mener jeg er nøkkelen til selvtillit, som kan være med å forebygge mange utfordringer.

Arild har i mange år jobbet som lærer, og i læreryrket har han opplevd elever med mange ulike problemer.

Fremmer jentegaming

I tillegg til å etablere faste arrangement der barn og ungdom kan komme og spille det de ønsker, håper de å få på plass organiserte treningsaktiviteter slik at de som ønsker kan delta i turneringer med andre gamere.

Arild håper også at E-sporten på Tomter klarer å etablere et eget jentemiljø.

– Det er absolutt ikke slik at du må være gutt for å være gamer. Det må bli mer sosialt akseptert også for jenter. Ingen er noe utskudd som følge av at de liker å spille dataspill.