Stabilt nett er alfa omega

Viken Fiber sørger for at e-sportmiljøet i Drammen kan fortsette å blomstre. – Med e-sport er vi avhengig av at nettet fungerer hele tiden, sier trenerkoordinator i Drammens Ballklubb.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2023/03/MIN07233-e1710926979265-900x438.jpeg

Trenerkoordinator Christian Teigen og daglig leder Ola Ekeberg Apenes i Drammens Ballklubb smiler bredt når e-sport er samtaleemnet.

Vis á vis Øren skole ligger et av Drammens beste idrettsanlegg. Under slagordet «Et sted for alle» driftes aktiviteter som fotball, bandy og allidrett for å nevne noe. Men de siste årene har Drammens Ballklubb (DBK) satset stort på e-sport.

– Lagfølelsen er like viktig her som i ordinær idrett, sier trenerkoordinator i DBK, Christian Teigen. Han forteller at på e-sporttreninger fungerer det nesten akkurat som på annen idrett. – Du har en trener, en lagleder og bestemte tider du møter opp. Det er et opplegg, og faste kamper i uken – akkurat som i fotball og håndball. Med et helt nytt bygg og engasjement fra klubben selv og sponsor Viken Fiber, som står for blant annet levering av fibernett og Altibox, har e-sport blitt et populært tilbud.

– E-sport og gaming har lenge vært, og blir bare en enda større, fritidsinteresse. Siden det favner om ungdomsårene når det generelt er mye frafall i idretten, ønsker vi å tilby denne typen aktivitet. Både for å være aktuell, men også for å ha et godt tilbud til de som kanskje ikke finner seg helt til rette i ordinær idrett, sier daglig leder i DBK, Ola Ekeberg Apenes.

NYTT KLISTREMERKE: Da vi var innom DBK i Gamborgsvei var ett av oppdragene for dagen å få opp det nye klistremerket det nye klistremerket «Altibox for gamers».

Raskt og stabilt nett 

Med det nye freshe huset hos DBK er det mye annet enn bare datamaskiner som er koblet opp på det nye nettet. Moderne løsninger som binder blant annet lys og ventilasjonsanlegg til smidig kommunikasjon gjennom wifi har gjort hele bygget til en teknologisk drøm.

Her er det en «500-500 linje», som betyr at per sekund kan det lastes opp og ned 500 megabit. Den daglige driften holdes på denne linjen – helt uten problem.

– Jeg kunne ikke så mye om dette før, men jeg er jo veldig overraska over at det går så bra som det gjør. Stabilt nett er alfa omega, og kapasiteten vi har nå leverer egentlig til det meste vi gjør her, til og med små LAN, sier Apenes.

LAN står for «Local Area Network», som betyr at det er flere enheter som kobler seg til samme internettforbindelse. LAN er ofte arrangementer hvor deltakerne sitter over flere timer og spiller både sammen og med andre over internett.

FRESHE LOKALER: I det nyeste bygget til DBK er rommene både moderne og skreddersydd til e-sportaktivitet.

På større LAN og turneringer med inntil 300 deltagere setter DBK inn dobbel kapasitet.

– Med gaming trenger man først og fremst stabilt nett, og for å unngå «klumping» på nettet sikrer vi oss når det er større turneringer.

Kollega Teigen nikker enig og legger til:

– Det er generelt mer stabilt å ha en høyere linje enn en lavere. Og med e-sport er vi avhengig av at nettet fungerer hele tiden, om det kuttes bare i to sekunder vil spillet begynne å hakke. Her er Viken Fiber veldig gode, det er et bra og stabilt nett. Det merker vi både her og ellers i Drammen også, de som har Viken Fiber er fornøyd.

Verdifullt samarbeid

Daglig leder i DBK forteller om de mange fordelene sponsoravtalen med Viken Fiber gir klubben.

– Vi har hatt god dialog med Viken Fiber med e-sporten helt siden vi startet med tilbudet i 2016. Siden de har støttet breddeidretten her lenge, var det veldig gøy at de også var så engasjerte på e-sportsdelen, sier Ola Ekeberg Apenes.

At sponsoravtalen letter det økonomiske trykket på klubben er en viktig fordel, men for Apenes er det noe annet som kanskje er enda viktigere.

– Det vi setter aller mest pris på er den gode dialogen vi har med Viken Fiber. Det er ikke gitt i en slik type samarbeid.

Han forteller om et samarbeid dere begge parter er interessert i å få til både smått og stort sammen. Viken Fiber er også til stede på arrangementene så langt de kan.

– At de synes hos oss, og at det skjer litt rundt dem gir en ekstra dimensjon til samarbeidet, sier Apenes.

Apenes og Teigen forteller også om e-sporten som en arena hvor man kan hekte på andre tilbud, aktiviteter og læring. I samarbeid med Øren skole er det elevaktivitet i spillrommene flere ganger i uken.

– Prosjektet med skolen knyttes til elever som sliter med å komme seg på skolen, eller har skolevegring. På den fronten har elevene vi har hatt her hos oss hatt enorm fremgang og bedring ved å delta på e-sporttrening, sier Teigen.

Samarbeidet med Viken Fiber høster flere frukter enn bare et fritidstilbud til barn og unge.

– Sponsorhjelp fra Viken Fiber gir økonomisk spillerom til å kunne gjøre og prioritere sånne typer aktiviteter også, og dermed også økt samarbeid med skole, som er verdifullt på så mange områder, sier Apenes.

Hastighet man bare kunne drømme om 

I snølagte Bødalen i Viken møter vi familien Karlsson. Christian og Elisabeth har fire barn, og med alle boende hjemme i koronapandemien var det en stor fordel at de hadde både fibernett og tv på plass.

– Midten av mars 2020, da samfunnet mer eller mindre ble stengt ned skulle plutselig hele familien ha hjemmekontor med videomøter over nettet, lekser og jobb og alt mulig. Alt ble jo snudd på hodet, men det funket som bare det, sier Christian Karlsson.

FORNØYD KUNDE: Christian Karlsson tror mye av grunnen til at han er så fornøyd er at både internett og tv «bare funker».

Familien Karlsson er privatkunder og har Altibox Standard med fibernett på 500 megabits per sekund og tv-pakke med poeng hvor familien kan velge innhold de liker. For dem er dette midt i blinken.

– Internett blir brukt til så mye, både jobb, skole og fritid. Det er jo ikke bare det at det funker, men som en mann i 50-årene er det jo også hastigheter man bare kunne drømme om for ikke mange år siden, sier Karlsson.

Selv er han det han beskriver som litt nerd på data og teknologi, og syns at reisen med internett har vært veldig spennende å følge.

– Jeg husker fortsatt da det var råflott å ha 4 megabits internettforbindelse, sier han og ler.

Lokal leverandør

At Viken Fiber er en lokal leverandør av både fibernett og Altibox syns både Karlsson og DBK er hyggelig. Den lokale tilstedeværelsen gjør at kontakten som mottaker av tjenestene føles nært.

– Vi får raske svar og god hjelp de gangene det dukker opp ting vi lurer på. I tillegg er det en behagelig kommunikasjon. Noen selskaper man har tjenester eller abonnerer på kan ha en tendens til å mase veldig, og det opplever jeg ikke fra Viken Fiber eller Altibox, sier Karlsson.

Når vi nevner sponsoravtalen mellom Viken Fiber og DBK til Karlsson smiler han. Her i Bødalen er det også noe gamingaktivitet hos barna i familien.

– Det er veldig kult, og så spennende at de satser på e-sporten, avslutter han.