Norges første tretopphytte med fiber

Langt inne i de dype Østfold-skoger ligger det som trolig er landets eneste tretopphytte med egen fiber. Hytta, som ligger ni meter over bakken, er en del av Vestre Kjærnes gård der TV2-sendte «Hver gang vi møtes» har blitt spilt inn i ni år.

TEKST OG FOTO: PER-JAN BREKKE/GODT SAGT AS

– De sa det var umulig, men vi greide det umulige, smiler gårdeier Per A. Kjærnes og forretningsutvikler Bernt Otto Follestad i Viken Fiber – om kapp.

Samtidig gir de mye av æren til «bygdegeneral» Roar Løken som fikk med seg alle de 110 svært så spredtliggende husstandene i Vassbygda i Våler kommune til å bli med på en kjempedugnad for å få fiber til bygda, en bygd som ligger et godt stykke fra nærmeste hovedveifartsåre. Nå har de til gjengjeld fått en «motorvei» med lynrask fiber inn til området.

 KJEMPEDUGNAD
– Ja, her har ordet bygdefiber fått en ny dimensjon, smiler Follestad som er svært imponert over hva bygdefolket har fått til.  – Det ble vel gravd mer enn 39 kilometer med grøft på rein dugnad, smiler Viken Fibers forretningsutvikler.

– Før dette skjedde i 2017 så var det svært varierende nettdekning og til dels ustabile forhold her i området, og det har lenge vært nærmest et folkekrav om å få fiber til bygda. Så langt vekk fra «allfarvei», og med veldig spredt bebyggelse, så ble dette lenge ansett som umulig å få til. Men takket være den enorme dugnadsinnsatsen og et godt og veldig konstruktivt samarbeid med Viken Fiber, så løste det seg, sier Per A. Kjærnes som driver Vestre Kjærnes Gård ved idyllisk ved Vansjø sammen med kona Berit. Gården er en slektsgård med historie tilbake til 1500-tallet.

 «HVER GANG VI MØTES»
På gården holdes det ulike kurs, konferanser og arrangementer. Gården er kjent som innspillingssted for TV2-sendte ”Hver gang vi møtes” som har benyttet gården i ni sesonger med sendinger i beste sendetid på lørdagskveldene.

Per, som har erfaring fra sentrale lederposisjoner i oljebransjen i Norge og i Russland, er dessuten veldig fornøyd med også å ha fått fiber helt opp i tretoppene, nærmere bestemt i tretopphytta like ved gården.

NETTDEKNING I TRETOPPENE

– Her skal jeg og Berit bo i hele mai mens den tiende sesongen av «Hver gang vi møtes» spilles inn på gården. Når fiber nå er på plass i hytta så har vi jo alt det vi trenger, smiler han. For i hytta, høyt der oppe i tretoppene, er det både kjøleskap, induksjonsovn, peis, bad, seks  sengeplasser og et TV der man nå også kan få inn blant annet Altibox via Viken Fiber.

–  Noen lurer på hvorfor vi absolutt må ha fiber til en slik type hytte der man skal finne roen ute i skogen, men saken er den at det blant annet er en del toppledere i bedrifter som benytte denne hytta for å se ting litt i «fugleperspektiv» samtidig som de må ha muligheter til å få gjort alt det andre de trenger å gjøre. Og så er det jo helt opp til alle andre, som leier hytta, å la være å benytte bredbånd og fiber og legge igjen mobiler hjemme, sier Per A. Kjærnes.

Det at de ble fiber i Vassbygda har også mye å si for hoveddriften av Vestre Kjærnes Gård som kurs- og konferansegård, og ikke minst for avvikling av TV2-sendingene der en stab på over 70 er i sving for hver gang.

VESTRE KJÆRNES GÅRD: – Uten lynrask fiber fra Viken Fiber, som en del av totalpakka, er det ikke sikkert det hadde blitt så mange flere sesonger her ute, påpeker Per A. Kjærnes(t.h.) ved Vestre Kjærnes Gård, her sammen med Bernt Otto Follestad(t.v.) i Viken Fiber.

– FIBER ER EN DEL AV TOTALPAKKA
– For det første så er dette en del av vårt totalkonsept. Ja, det er landlig her, men vi er en del av verden. Målet vårt er at vi skal ha akkurat de samme fasiliteter her ute som hvilke som helst større hotell midt i Oslo-området, og da er fiber og nettdekning en viktig del av pakka.

– Og så er det jo stadig større datamengder og filer som skal sendes fra en stor TV-produksjon som «Hver gang vi møtes», og produksjonsselskapet er derfor storfornøyd med at vi nå har lynraskt fiber rett inn i gården og låven. Uten Viken Fiber, som en del av totalpakka, er det ikke sikkert det hadde blitt så mange flere «Hver gang vi møtes»-sesonger her ute, påpeker Per A. Kjærnes ved Vestre Kjærnes Gård.