– I en smartfabrikk er et stabilt nett helt avgjørende


Digitalisering har nesten over natten gjort det lønnsomt å drive industrivirksomhet i Norge. – En smartfabrikk har gitt oss enorme fordeler, sier administrerende direktør i HTS Dynamics.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2024/01/Dag-Thomas-Agren-CNC-operator-i-HTS-Dynamics-maskinerer-deler-til-undervannsinstallsjoner-e1710925935749-900x438.jpg

LEVERER UNDER VANN: Dag Thomas Ågren, CNC-operatør i HTS Dynamics maskinerer deler til undervannsinstallasjoner.

HTS Dynamics er et familieeid industriselskap i Drammen, og en verdensledende leverandør av undervannsteknologi.

Fabrikken har 85 ansatte og produserer kritiske mekaniske komponenter som ender opp i installasjoner på havbunnen, enten innenfor olje og gass, sjøkabel eller annen subsea-infrastruktur.

– Men en smartfabrikk er også helt avhengig av pålitelig nett. Stopper produksjon opp, så stopper det meste i en industrivirksomhet, sier Anders Dahlgren, administrerende direktør i HTS Dynamics.

– Siden 1981 har vi levert over 750.000 ventiler til subseainstallasjoner over hele kloden, uten én eneste feil eller lekkasje! forteller Dahlgren.

– Resultatet er at vi kan produsere mye mer med like mange ansatte til stede, og at de ansatte får jobbe mer med kreative og verdiskapende oppgaver. Dette er vinn-vinn, der vi både reduserer arbeidsbelastning hos operatørene og får løst nye viktige oppgaver, samtidig som vi får redusert kostnadene våre, utdyper Dahlgren.

smartfabrikk

Bjørn Jepsen, sveiser i HTS Dynamics inspiserer en sveiset komponent til en havbunnsinstallasjon.

smartfabrikk

REDUSERT ARBEIDSBELASTNING: I dag jobber to tredjedeler av de ansatte i HTS Dynamics i produksjonsrettede stillinger. Cecilie Nøstdal er sveiser.

Stabilt nett er alfa omega

For HTS Dynamics har erfaringen med automasjon og digitalisering vært vellykket. Men digitaliseringen har også gjort produksjonen mer avhengig av kritisk infrastruktur. Derfor valgte HTS Dynamics Altibox Bedrift fra Viken Fiber.

– En smartfabrikk gir oss enorme fordeler ved at vi kan sikre ubemannet produksjon og overvåke driften i sanntid. For at dette skal fungere må alt utstyr snakke sammen, noe som krever et godt og stabilt nett, forklarer Dahlgren.

smartfabrikk

AUTOMATISERT PRODUKSJON: Industriroboter sikrer en høy grad av ubemannet produksjon i HTS Dynamics.

– I tillegg jobber vi mye skybasert i selskapet, noe som selvfølgelig er avhengig av et pålitelig nett.

Fiberlinje med rask og sikker nettilgang får de fra sin lokale Viken Fiber-forhandler Askland Service og Salg. Mens Viken Fiber står for utbyggingen av selve fibernettet, leverer de som forhandler produkter, tekniske løsninger og tjenester fra Altibox Bedrift.

Les også: Her er stabilt nett og bredbånd livsviktig

Lokal forankring er viktig

Altibox Bedrift har et partnerskap av lokale leverandører som strekker seg over hele landet.

– Vi er lokale, lette å få tak i, – og vi kommer til deg, sier daglig leder i Askland Service og Salg, Bjørn Wessel, og legger ekstra trykk på service.

Familiebedriften leverer alt av kontormaskiner: kopimaskiner, printere, scannere, infoskjermer, IT – og PC servere. Samt bredbånd fra Viken Fiber til små og mellomstore bedrifter i hele Drammensområdet.

– Hvis det lugger, er vi på plass hos kunden på et kvarter. Eller vi kan umiddelbart bistå kunden med fjernsupport fra våre IT- spesialister, legger selger Frode Sellevold Ringen til.

smartfabrikk

LOKAL LEVERANDØR: Askland Service og Salg er en familiebedrift som spesialiserer seg på kontorutstyr som mulitfunksjonsmaskiner. Bredbånd er også en del av Asklands portefølje. Bedriften har levert fiber fra Altibox til HTS siden 2016. Fra venstre: Frode Sellevold Ringen og daglig leder Bjørn Wessel.

– Og en av grunnene til at vi bruker lokale leverandører, er fordi vi vet at de har en helt annen tilknytning til kunden – de er mye tettere på, sier Erlend Fosså. Han er

forhandleransvarlig i Viken Fiber.

– Altibox-partnerskapet er basert på at vi skal være lokalt forankret. Vi skal kjenne markedet vi er i.

– Et samfunnsansvar vi tar på alvor

Et samarbeid med lokalt er også viktig for Askland Service og Salg. Bjørn Wessel mener styrken til Viken Fiber er at nettet er overlegent stabilt og har en høy oppetid.

– Som samfunnskritisk infrastruktur er bredbånd i dag på lik linje som strøm, understreker Fosså.

– Har du ikke nett så får du ikke jobbet. Alle bransjer i dag er avhengig av å komme på nett, og derfor er det ekstremt viktig at vi har kontroll på det vi bygger ut og har drift og support 24-7. Vårt mål er en oppetid på 99,99 på nettet vårt.

smartfabrikk

Erlend Fosså i Viken Fiber Bedrift er opptatt av å tilby kunden et stabilt nett og at samfunnskritisk infrastruktur blir ivaretatt.

 

Viken Fiber er også opptatt av å møte økende utfordringer knyttet til cybersikkerhet.

– Vi har observert økte forsøk på ulike angrep via bredbånd og internett, og derfor legger vi stor vekt på å opprettholde en høy grad av sikkerhet, sier Fosså.

Selv om fibernettet er vanskelig å hacke, samarbeider Viken Fiber aktivt med pålitelige partnere innen cybersikkerhet for å sikre kundene sine. Dette inkluderer implementering av toppmoderne sikkerhetspakker, overvåkning av trafikk for å oppdage og stoppe angrep, samt å etterleve myndighetskrav.

– Det er et ærbødig ansvar, og vi gjør derfor vårt ytterste for å være på jobb hele tiden. Det er en del av kulturen i Viken Fiber Altibox at vi skal være din lokale leverandør som skal løse ting litt raskere enn våre konkurrenter gjør, utdyper Fosså.

– Oppetiden er av ytterste viktighet for oss, og vi arbeider proaktivt for å sikre at nettet vårt forblir robust og trygt, avslutter han.