Lot serverne bli igjen i fortiden

– Nå legger vi alt i skya, smiler IT- og digitaliseringsansvarlig Erik Bjerkseth-Westbye i Vow ASA. Sammen med kollegene flyttet han nylig inn i det splitter nye bygget i Nedre Langgate 19 i Tønsberg. IT-løsningene er det Advania som står for, med Viken Fibers lynraske internettoppkobling som grunnlag.

https://vikenfiber.no/wp-content/uploads/2023/04/vikenfibertonsberg1_red-large-980x438.webp

På bildet fra venstre: Nils Petter Berg i Advania, Erik Bjerkseth-Westbye i Vox ASA og Chris Joyce i Viken Fiber.

Tekst/bilde: Morten Smedsrud/ naringsliv.no

 

– Du kan ha det nyeste og flotteste utstyret, men det hjelper ingenting hvis ikke det grunnleggende er på plass: nettverk og lagringsløsninger, sier Key Account Manager Nils Petter Berg i Advania.

Et fungerende nettverk har alt å si for hvordan enhver bedrift leverer.

– Gode lagringsløsninger sørger for at virksomhetens data er håndtert på en sikker måte.

Arbeidslivet har forandret seg mye de siste årene. Vow har en ny løsning der ingen har faste kontorer. I stedet bestiller hver ansatt sin arbeidsplass for dagen gjennom en egen app.

– En hybrid arbeidsplass stiller helt nye krav til teknologi og smarte løsninger. Vi leverer IT-løsninger som gjør det mulig for deg å etablere en sømløs og sikker digital arbeidsplass, uavhengig av hvor den enkelte sitter.

Skya er fremtiden

Vow er i forkant av en utvikling som Advania mener er uunngåelig.

– Før eller siden må alle norske virksomheter migrere hele eller deler av sitt IT-miljø til skyen. Det gjør det aktuelt å utarbeide en skystrategi som er tilpasset virksomhetens behov og mål, sier Berg.

Skyløsninger har en rekke fordeler som evnen til å håndtere endringer raskt, forbedret stabilitet, større sikkerhet og enkel tilgang til data uavhengig av PC og lokasjon. I tillegg er det en miljøvennlig løsning som kan bidra til å møte bedriftens bærekraftsmål. Det kan lønne seg å hyre inn kompetanse som ikke fins i egen bedrift.

– Det er viktig å huske på at når tjenestene er satt opp i skyen, må de også ivaretas. Det betyr at noen må følge opp kostnader, sikkerhet og drift. Da må du enten ha en stor organisasjon internt som kan ivareta dette, eller at du bruker et IT-miljø som kan levere tjenester og kompetanse, sier Berg.

Gode kundeforhold spiller en sentral rolle.

– Det å kunne kontakte én person for alle supporthenvendelser er viktig for meg. Jeg vet alltid hvor jeg skal ringe, sier Bjerkseth-Westbye i Vow.

Hindrer utslipp fra cruiseskip

Scanship er en del av Vow ASA som leverer løsninger som renser avløpsvann og omdanner avfall til verdifulle ressurser om bord på cruiseskip.

– Vi genererer ren energi for kunder innen cruise, og et bredt spekter av landbaserte industrier

– Cruiseskip på alle verdenshavene bruker Scanships teknologi for å behandle avfall og rense avløpsvann.

Scanship har i dag en global markedsandel på over 60 prosent, og har vokst jevnt siden det ble etablert i Tønsberg for 30 år siden.

Et gjennomsnittlig stort cruiseskip produserer omtrent like mye avfall som en mellomstor norsk by. Cruiseskip vil spare driftsutgifter ved bruke av Scanship sine systemer. Det kommer stadig kritikk mot cruiseskipenes utslipp, særlig når de ligger i havn. Scanship har løsningen med sine «Waste to Energy carbon capture» -system. Disse gjør det mulig å omdanne avfallet til ren energi mens skipet ligger til kai.

– Pyrolyse er en prosess som foregår tilnærmet uten oksygen. Avfallet omdannes til henholdsvis biokarbon, pyrogass, et kondensat. Biokarbon kan brukes til blant annet jordforbedring, pyrogass til å produsere damp eller elektrisitet, og kondensatet kan omdannes til blant annet biodiesel.

Scanships teknologi er en viktig bidragsyter for å redusere avfall og stoppe forurensning, noe som er påkrevd i en ekte sirkulær økonomi.

Les også: – I en smartfabrikk er et stabilt nett helt avgjørende

Sikkerheten i forsetet

Sikkerhet er viktigere enn noen gang. Det digitale trusselbildet endrer seg stadig.

– Derfor må du ha en løpende prosess for å identifisere trusler og arbeide aktivt for å begrense sårbarheter.

Risikostyring og redusering av sårbarheter er ikke noe du ordner en gang for alle – det er et kontinuerlig arbeid å jobbe med økt sikkerhet i egen virksomhet.

– I skystrategien bør du definere noen sikkerhetsprinsipper for å være trygg på at dere ivaretar sikkerheten både til virksomheten og andre berørte – nå og over tid.

En sikker sky er nødvendig infrastruktur for å få gjort den egentlige jobben. Advania har støtte fra politisk hold i dette spørsmålet.

– Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) kan skytjenester ofte være bedre enn å utvikle eller vedlikeholde lokale løsninger, sett fra et sikkerhetsperspektiv. Men både i og utenfor skyen finnes det sikre så vel som usikre løsninger. Derfor bør hvert enkelt selskap gjøre en risikovurdering, der de er bevisst på hva du skal tjenesteutsette og hvilke risikoer det innebærer.

Åpenhet er en kjerneverdi.

– Vi vil anbefale å bruke åpne standarder og teknologi som støttes på tvers av leverandører. Dette er et viktig prinsipp fordi det hindrer at dere blir avhengige av en bestemt leverandør.

Viken Fiber er markedsledende

Scanships nye hovedkontor ligger nær Tønsberg brygge og torget i den historiske byen. Østlandets ledende selskap for utbygging og drift av fibernett – Viken Fiber – har levert alle tre linjene i bygget.

Viken Fiber leverer daglig bredbåndstjenester til 230 000 kunder i over 50 kommuner i Viken, Oslo, Vestfold og Telemark.

Selskapet har eiere som energikonsernene Å Energi og Lyse. Norsk Bærekraftbarometer – en undersøkelse gjennomført av Norstat Norge og Barcode Intelligence i samarbeid med Handelshøyskolen BI – har kåret Lyse til Norges mest bærekraftige strømselskap.

– Dette gjør at vi har veldig mange tjenester i porteføljen. Det skiller oss ut i markedet, sier forhandleransvarlig Chris Joyce i Viken Fiber.

Ett av dem er tjenesten Altibox Bedrift – et av markedets råeste og mest stabile bredbånd for bedrifter. Vi kan tilby overføringskapasitet som passer enten det er en lokal bedrift, en nasjonal bedrift med flere lokalkontor eller til en forhandler – slik vi gjør i vårt samarbeid med Advania, forteller Joyce.